Αποφύγετε τα «ΒΑΜΠΙΡ» του σπιτιού σας!

Αποφύγετε τα «ΒΑΜΠΙΡ» του σπιτιού σας!

Τα «βαμπίρ» μπορεί να ζουν μαζί μας, με τη μορφή εντόμων! Τα έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα είναι παράσιτα που συχνά προτιμούν τα θερμόαιμα  θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους. Για μερικούς ανθρώπους, τα τσιμπήματα αυτών των εντόμων που τρέφονται με αίμα μπορούν να αφήσουν πίσω τους φαγούρα και ερεθιστικά σημάδια. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι μπορούν να μεταδώσουν παθογόνους παράγοντες της νόσου.Αλλά ποια είναι τα έντομα που τρέφονται με αίμα και  πρέπει να προσέχετε;

Τα ακόλουθα 4 είδη παρασίτων  που είναι εκτοπαράσιτα (ζουν επάνω στον ξενιστή τους) , βρίσκονται στην κορυφή των πιθανών «αιμοβόρων» επισκεπτών σας:

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κουνούπια ενηλίκων είναι μικρά, μακρόστενα ιπτάμενα έντομα με τριχωτά φτερά και πολυάριθμα  στόμια. Τα θηλυκά κουνούπια χρησιμοποιούν αυτά τα στόμια που μοιάζουν με βελόνες για να τρυπήσουν το δέρμα του θύματος τους και να τρέφονται με το αίμα τους.  Χρειάζονται  ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα για να αναπτύξουν τα αυγά τους. Τα αρσενικάκουνούπια δεν δαγκώνουν επειδή δεν τρέφονται με αίμα.

Επειδή τα κουνούπια τρέφονται με αίμα από πολλούς ξενιστές, μπορούν να πάρουν μερικούς τύπους παθογόνων ασθενειών από ένα μολυσμένο άτομο (ζώο ή άνθρωπο) και να τα μεταφέρουν σε άλλο. Τα κουνούπια είναι γνωστοί φορείς πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας, του πυρετού του δυτικού Νείλου, του δάγγειου πυρετού κτλ.

Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των κουνουπιών, εμποδίστε την ανάπτυξη τους σε στάσιμα νερά :

  • Μην αφήνετε το νερό να λιμνάσει (π.χ. σε ποτιστήρια)
  • Τοποθετήστε καπάκια σε ανοιχτά βαρέλια με νερό
  • Βεβαιωθείτε  ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια δεν είναι φραγμένα
  • Βεβαιωθείτε  ότι οι αγωγοί αποχέτευσης είναι καθαροί και το νερό έχει ροή.
  • Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες, τα παράθυρα και οι σίτες κλείνουν στεγανά, ιδίως κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας των κουνουπιών  από το σούρουπο μέχρι την αυγή.

ΚΟΡΙΟΙ

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά, κόκκινα-καστανά έντομα με πεπλατυσμένα (εκτός αν τρέφονται πρόσφατα), ωοειδή σώματα. Συνήθως κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κοριοί είναι νυχτερινά παράσιτα, αναδύονται τη νύχτα για να τραφούν  με αίμα. Οι άνθρωποι που κοιμούνται είναι εύκολο θήραμα για τους κοριούς στο κρεβάτι, καθώς πιθανότατα πρόκειται να είναι τα πρώτα θερμόαιμα σώματα που θα συναντήσουν.

Είναι αιμομυζητικά έντομα και επιφέρουν τσιμπήματα. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρώσουν το κύκλο τους χρειάζεται να τραφούν με το αίμα ανθρώπων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Τα δάγκωμα τους, που μοιάζει  με εκείνο των κουνουπιών ή με τα τσιμπήματα των ψύλλων, μπορεί να εμφανιστεί  σε μερικούς ανθρώπους. Αν νομίζετε ότι έχετε δάγκωμα από κοριούς, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική περίθαλψη

Οι  κοριοί είναι γνωστό ότι  δύσκολα ανιχνεύονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν υποψιάζεστε την παρουσία τους  στο σπίτι σας, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία για σωστή αντιμετώπιση.

ΨΥΛΛΟΙ

Ο ψύλλος είναι ένα εξωπαράσιτο το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές είναι ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι και τα πτηνά. Είναι ορατά με γυμνό μάτι και συνήθως τα βλέπετε να τρέχουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος του ξενιστή. Δεν πετάνε αλλά μπορούν  να κάνουν  μικρά άλματα με τα οποία μεταφέρονται απο ζώο σε ζώο.

Οι ψύλλοι συνήθως ζουν και πολλαπλασιάζονται  κοντά σε κρεβάτια κατοικίδιων ζώων και σε άλλα μέρη ανάπαυσης ζώων. Οι ψύλλοι  συνήθως δαγκώνουν τους αστραγάλους και τα κάτω μέρη των ποδιών σας. Ακόμα και ένα μόνο δάγκωμα ψύλλων σε υπερευαίσθητο άτομο ή ζώο μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και ερεθισμό.

Για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους μέσα στο σπίτι σας, πλύνετε ή αντικαταστήστε όλα τα κρεβάτια των κατοικίδιων ζώων. Για να απαλλαγείτε από τα αυγά των ψύλλων, τις προνύμφες και τα κουκούλια, χρισιμοποιείστε την ηλεκτρική  σκούπα  στις περιοχές όπου κατοικούν τα κατοικίδια ζώα, τις άκρες των δωματίων και κάτω από τα έπιπλα και τα χαλιά. Το κατοικίδιό σας παράλληλα , πρέπει να ελεγχτεί από Κτηνίατρο.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) ζουν κατά εκατομμύρια ανάμεσά μας, προσκολλώνται σε ζώα, κυρίως κατοικίδια και οικόσιτα, και ανθρώπους και «τρέφονται» από αυτά. Μένουν κολλημένα επάνω στο δέρμα του ξενιστή και  τρέφονται συνεχώς μέχρι να γεμίσουν με αίμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα  το τσιμπούρι να μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος..

Τα τσιμπούρια βρίσκονται στην ύπαιθρο, σε λιβάδια, δάση, θαμνότοπους, βαλτότοπους αλλά και σε αστικά πράσινα σημεία, όπως πάρκα, κήπους. Δεν πετούν και δεν πηδούν, αλλά προσκολλώνται στο δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου μόλις τους το επιτρέψουν οι συνθήκες, πχ η επαφή, η εγγύτητα.

Μετά τις βόλτες, τις εκδρομές και τις συναφείς δραστηριότητες στη φύση, ο έλεγχος για τα τσιμπούρια επιβάλλεται. Αναλόγως του είδους τους, μεταδίδουν ασθένειες όπως τη νόσο του Lyme (βορρελίωση) και την εγκεφαλίτιδα (δάγγειος ή αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας).

Τα μέτρα πρόληψης αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μολύνσεων που μπορεί να μεταδώσουν τα τσιμπούρια όπως σε όλες τις ασθένειες.  Το ιδανικό είναι να αποφεύγεται η έκθεση όλων σε περιοχές όπου ενδημούν τα τσιμπούρια χωρίς προφύλαξη ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες προσκόλλησης και δήγματος από τσιμπούρια. Το σώμα πρέπει να είναι καλλυμμένο με ρούχα, να αποφεύγεται η παρατεταμένη διαμονή στην εξοχή. Μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμόζονται και στα κατοικίδια ζώα, καθώς και τα σκυλιά και οι γάτες «έλκουν» τα τσιμπούρια και γίνονται μέσο μεταφοράς προς τον άνθρωπο.

ΑΚΑΡΕΑ

Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά αρθρόποδα που έχουν συγγενή σχέση με τα αραχνοειδή και τα τσιμπούρια. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών, συνεπώς δεν ανήκουν στην τάξη των εντόμων. Τα ακάρεα συνδέονται με τους ανθρώπους, τα κατοικίδια, τα οικόσιτα ζώα και τα τρωκτικά, μιας και υπάρχουν είδη που τρέφονται με τα νεκρά υπολείμματα του δέρματος (νεκρά κύτταρα). Τα ακάρεα σε μεγάλο πληθυσμό, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και εξανθήματα.

Το κυριότερο ακάρεο από πλευράς επικινδυνότητας, το οποίο είναι και ξενιστής του ανθρώπου, είναι το άκαρι της ψώρας το οποίο εισέρχεται  κάτω από το ανθρώπινο δέρμα για να τραφεί. Παράλληλα αναπαράγεται δημιουργώντας τις γνωστές κόκκινες κηλίδες της ψώρας πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Το άκαρι τις ψώρας μεταφέρεται με την επαφή, τα ρούχα, τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα. Άλλα ακάρεα, όπως αυτά των πτηνών που συνήθως βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στις φωλιές τους μπορεί να τσιμπήσουν τους ανθρώπους εάν βρεθούν κοντά στις φωλιές αυτές και το πτηνό ξενιστής τις έχει εγκαταλείψει. Σε αντίθεση με τους κοριούς και τους ψύλλους τα τσιμπήματα από τα ακάρεα γίνονται αμέσως αντιληπτά την στιγμή του τσιμπήματος.

Η αντιμετώπιση της ψώρας είναι πλέον στις μέρες μας αντιμετωπίσιμη και γίνεται με ιατρική φαρμακευτική αγωγή, ταυτόχρονα καλό καθαρισμό των χώρων και πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες (60ο) για τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια – κλινοσκεπάσματα.

Αν έχετε όχληση από ακάρεα στον ύπνο σας, ένας βαθύς καθαρισμός των στρωμάτων βοηθάει στην μείωση του πληθυσμού τους. Τα ακάρεα ζουν στα στρώματα γιατί τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας και μπορεί να μας προκαλούν αλλεργίες.


Τα έντομα αυτά που τρέφονται με αίμα μπορούν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και βοηθά να αποτραπεί μια ακόμα μεγαλύτερη προσβολή.

Επικοινωνήστε με την Exterminators σήμερα και μάθετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας από αυτά τα παράσιτα.