Τρωκτικά: Τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν;

Τρωκτικά: Τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν;

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Οι Αρουράιοι και τα ποντίκια αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για τους ανθρώπους και τα κατοικίδιά μας. Συνηθισμένες ασθένειες που μεταδίδονται από τους αρουραίους είναι η Σαλμονέλα, νόσος του Weil (ικτερική λεπτοσπείρωση), Κολοβακτηρίδιο E.coli και Φυματίωση.

Τα τρωκτικά επίσης φέρουν ψύλλουςακάρεα και τσιμπούρια και μπορούν να προκαλέσουν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις.

ΑΡΟΥΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ Ή ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

Η εισβολή των τρωκτικών στην οικία σας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και αν δεν εισέρχονται στους κύριους κατοικίσιμους χώρους της οικίας. Σε κάθε περίπτωση μία προσβολή από αρουραίους στο εσωτερικό της οικίας πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Είναι επίκινδυνο να υπάρχουν αρουραίοι στο κήπο ή στους εξωτερικούς χώρους της οικίας, ιδιαίτερα όταν οι συγκεκριμένοι χώροι χρησιμοποιούνται από παιδία ή κατοικίδια.

Είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από τα τρωκτικά που υπάρχουν στο κήπο, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο στις προσπάθειες τους να εισέλθουν στο εσωτερικό της οικίας σας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους στάθμευσης ή ακόμα και στα πορτάκια για σκύλους ή γάτες, καθώς οι αρουραίοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σαν διόδους για να εισβάλουν στο εσωτερικό της οικίας.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι νυκτόβια και συνήθως κρύβονται από τους ανθρώπους, έτσι οι χαρακτηριστικές ενδείξεις προσβολής από αρουραίους στην οικία είναι :

  • Ήχοι Ροκανίσματος – στους τοίχους ή κάτω από το δάπεδο καθώς οι αρουραίοι κυκλοφορούν αναστατωμένοι στο χώρο
  • Περιττώματα – Οι αρουραίοι αφήνουν περιττώματα σκούρου χρώματος με σταδιακή λέπτυνση στις άκρες και έχουν μήκος 10-14mm
  • Χαρακτηριστική μυρωδιά – Οι αρουραίοι αφήνουν μυρωδία που μοιάζει με την μυρωδία της αμμωνίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα έντονη σε κλειστούς χώρους, όπως σε σημεία κάτω από ντουλάπια
  • Ζημία – Οι αρουραίοι έχουν δόντια που συνεχώς αυξάνονται και έτσι αναγκάζονται να τα ροκανίζουν επάνω σε ξύλο ή πλαστικό ώστε να τα εκλεπτύνουν. Οι αρουραίοι επίσης είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγία ροκανίζοντας επάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Φθορές σε συσκευασίες τροφίμων – Οι αρουραίοι σκίζουν τις συσκευασίες τροφίμων και αφήνουν χαρακτηριστικές ενδείξεις από τα δόντια τους
  • Φωλιά – Οι αρουραίοι κατασκευάζουν φωλιές, σε απόμερα σημεία με ζέστη, χρησιμοποιόντας τεμαχισμένα υλικά από εφημερίδες ή υφάσματα. Στις φωλιές συχνά υπάρχουν νεογνά αρουραίων
  • Τρύπες στο έδαφος – Οι αρουραίοι σκάβουν λαγούμια στους κήπους και ιδιαίτερα σε σωρούς από κοπρόχωμα ή κάτω από προστατευμένα σημεία. Επίσης θα κατασκευάζουν φωλιές σε σημεία όπως κάτω από το ξύλινο δάπεδο της βεράντας

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΜΑΚΡΙΑ

Μία πρώτη αποτρεπτική ενέργεια ενάντια σε μία προσβολή από αρουραίους είναι να προφυλάξετε με τις απαραίτητες μονώσεις την οικίας σας. Οι νεαροί σε ηλικία αρουραίοι μπορούν να εισχωρήσουν από κενά μικρότερα από 1 cm. Είναι σημαντικό να σφραγίσετε τρύπες και κενά με τον εξωτερικό χώρο και να τοποθετήσετε βούρτσες μόνωσης περιμετρικά από τις πόρτες.

Οι συσκευές παραγωγής απωθητικών υπερήχων λειτουργούν με την εκπομπή ενοχλητικών ήχων για τους αρουραίους, που όμως δεν είναι ενοχλητικοί για τον άνθρωπο. Αυτές οι συσκευές μπορούν να βοηθήσουν πρωταρχικά στην αντιμετώπιση και την είσοδο των αρουραίων στο εσωτερικό της οικίας, όμως δεν τις προτείνουμε για υπάρχουσες προσβολές, καθώς οι αρουραίοι σύντομα συνηθίζουν τους υπέρηχους.

Είναι σημαντικό να μην προσελκύετε αρουραίους με τρόφιμα – αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε πλαστικά η μεταλλικά δοχεία και καθαρίζετε τακτικά κάτω από τις κουζίνες και τα ψυγεία.

Στους εξωτερικούς χώρους διασφαλίστε την διατήρηση των οικιακών απορριμμάτων σε κλειστούς κάδους, μην αφήνετε υπολείμματα τροφίμων σε σωρούς από κοπρόχωμα και πρέπει να χρησιμοποιείτε δοχεία σίτησης πτηνών μη προσπελάσιμα από σκίουρους.

Οι αρουραίοι είναι δυνατόν να εξέλθουν από τους υπονόμους δια μέσω σπασμένων αγωγών – είναι σημαντικό να ελέγχεται όλες τις σωληνώσεις ότι παραμένουν σε καλή κατάσταση. Επίσης να διασφαλίσετε οτι σε εργασίες με σωληνώσεις δεν υπάρχουν κενά και τρύπες με τον εξωτερικό χώρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.