ΨΥΛΛΟΙ

Οικογένεια / Τάξη: Pulicidae / Siphonaptera
Επιστημονική ονομασία: Many Variations
 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ!

Ο ψύλλος είναι ένα εξωπαράσιτο το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές είναι ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι και τα πτηνά. Είναι ορατά με γυμνό μάτι και συνήθως τα βλέπετε να τρέχουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος του ξενιστή. Δεν πετάνε αλλά μπορούνε να κάνουνε μικρά άλματα με τα οποία μεταφέρονται απο ζώο σε ζώο. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι ψύλλοι ανήκουν στην τάξη των Σιφωνάπτερων. Οι ενήλικες είναι μικροί, χωρίς φτερά, μήκους περίπου 2,5 χιολιοστών. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Το σώμα τους είναι πλευρικά πιεσμένο ώστε να μπορούν τα ζώα να μετακινούνται στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα των θυμάτων τους (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα) και στο πίσω μέρος του αποτελείται από δακτυλίους, οκτώ τον αριθμό. Τα πόδια τους είναι μακριά , επιτρέποντας στα άπτερα ζωΰφια να εκτελούν μεγάλα άλματα και τα πίσω είναι μεγαλύτερα από τα εμπρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παρουσιάζει κλίση προς τα μπροστά.  Χαρακτηριστικό του σώματός τους είναι επίσης η σκληρότητα, που επιτρέπει να αντέξει την πίεση, όπως π.χ. το ξύσιμο. Είναι στιλπνό και καλύπτεται από πολλές τρίχες και μικρά αγκάθια, τα οποία έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω και βοηθούν μεταξύ άλλων τις κινήσεις του ψύλλου στον ξενιστή. 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τα ενήλικα έντομα είναι παράσιτα και εντοπίζονται σε σκύλους, αρουραίους, γουρούνια, ασβούς κ.λπ. Τα αυγά εναποτίθενται πάνω στο σώμα, αλλά συνήθως ξεκολλούν και πέφτουν κάτω. Οι νύμφες βρίσκονται συνήθως στο δάπεδο ή στο χώρο που κοιμάται ο ξενιστής και συχνά τρέφονται από τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων. Τα ενήλικα μπορούν να παραμείνουν μέσα στο κουκούλι για μεγάλες περιόδους, μέχρις ότου οι δονήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν την παρουσία πιθανού ξενιστή, τους δώσουν το ερέθισμα να ξεπροβάλλουν και να αναλάβουν δράση.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ 
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη –νύμφη – ενήλικο και μπορεί να είναι πολύ σύντομος (2-3 εβδομάδες) για ορισμένα είδη κάτω από κατάλληλες συνθήκες , αλλά και σημαντικά μεγαλύτερος , όπου είναι και το πιο σύνηθες (20 μήνες ή και περισσότερο). Το θηλυκό αποθέτει 300-1200 αυγά σε μικρές ομάδες των 3-25 αυγών κάθε μέρα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 2-14 ημέρες. 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο θηλυκός ψύλλος γεννά πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες των σπιτιών με σκόνη. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται εκεί και αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες μοιάζουν με σκουλήκια. Οι προνύμφες σχηματίζουν βομβύκιο (κουκούλι) και μεταμορφώνονται σε τέλεια έντομα. Δεν έχουν μάτια, ωστόσο στο στόμα αναπτύσσουν όργανα που τους επιτρέπουν να μασούν. Παρότι οι ενήλικες ψύλλοι τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες τρέφονται και με οργανικές ύλες, μεταξύ των οποίων και περιττώματα των ώριμων ψύλλων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ: ΨΥΛΛΟΙ

Έχετε ψάξει για το πώς να απαλλαγείται από τους ψύλλους; Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα τους αποφύγετε.

Τσημπήματα ψύλλων
Το δάγκωμα από ψύλλους είναι τόσο ενοχλητικό, καθώς προκαλεί έντονη φαγούρα, όσο και επικίνδυνο, επειδή τα ζώα αυτά αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διευκολύνουν στην εξάπλωση των επιδημιών. Τσιμπούν τους ανθρώπους, συνήθως, στα πόδια και τους αστραγάλους με 2 ή 3 τσιμπήματα στη σειρά, με την ενόχληση να διαρκεί έως και μια εβδομάδα. Στα κατοικίδια μας οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλοιώσεις αφού τα ζώα ξύνονται και δαγκώνονται λόγω του ερεθισμού που τους προκαλούν τα νύγματα των ψύλλων.  

Σημάδια ψύλλων
Πολλά σημάδια μπορούν να δείξουν δραστηριότητα ψύλλων. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει ψύλλους εάν ξύνεται υπερβολικά ή εάν αναπτύξει ένα δερματικό εξάνθημα. Αυτό προκαλείται από την δραστηριότητα των ψύλλων που θέλουν να τραφούν με το αίμα του ζώου. Αν επίσης τσιμπηθούν οι άνθρωποι υπάρχει ερεθισμός δέρματος και έντονη φαγούρα. Επίσης μπορείτε να το καταλάβετε από τις ακαθαρσίες και  τα περιττώματα των ενηλίκων ψύλλων.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΨΥΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  • Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
  • Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
  • Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), 
  • Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus),
  • Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis).

ΚΡΑΤΗΣΤΕ  ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ

Οι ψύλλοι μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, οπότε η έγκαιρη ανίχνευση τους είναι σημαντική για να αποτρέψει την ανάπτυξή τους. Όσο μικρότερος ειναι ο πληθυσμός τους, τόσο πιο εύκολη είναι η εξόντωσή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εντοπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή προσβολή όσο το δυνατόν νωρίτερα. 

Ενήλικοι ψύλλοι
Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας στρέφεται στους ενήλικους ψύλλους γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν, ειδικά εάν ο ιδιοκτήτης και τα κατοικίδια ζώα επιστρέφουν στο σπίτι μετά από διακοπές και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ενήλικοι ψύλλοι δεν ήταν σε θέση να γευματίσουν. Με την επιστροφή τους, οι ψύλλοι πηδάνε στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους για να τραφούν επιτέλους αίμα.

Αυγά ψύλλων
Τα αυγά, οι προνύμφες και οι νύμφες είναι μια άλλη κατάσταση. Δεδομένου ότι αυτά τα στάδια είναι πολύ λιγότερο ενεργά βρίσκονται σε σημεία όπως πίσω ή κάτω από τα έπιπλα, στο κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου, σε ρωγμές στα πατώματα και σε χαλιά. Τα αυγά των ψύλλων που έχουν γεννηθεί από το ενήλικο θηλυκό, πέφτουν από τα κατοικίδια ζώα σας καθώς κινούνται, σε όλο τον χώρο. Τα αυγά των ψύλλων αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού μέσα στο σπίτι. Οι προνύμφες αποτελούν περίπου το 35% του πληθυσμού των ψύλλων.

Ψύλλοι και κουκούλια
Τα κουκούλια είναι το στάδιο της νύμφης του ψύλλου και αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού. Αυτό είναι το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο πριν αναδυθεί ο ενήλικος ψύλλος. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες το κουκούλι μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη των ενηλίκων για μήνες ή περισσότερο. Ο ενήλικος ψύλλος δεν προκύπτει μέχρι ένας δυνητικός ξενιστής ανιχνευτεί με την δόνηση, τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και τη θερμότητα του σώματος που σχετίζονται με τον ξενιστή. Τα κατοικίδια ζώα ή τα άτομα που μετακινούνται στο σπίτι ειδοποιούν τους ψύλλους να βγουν από το κουκούλι τους για να τραφούν. Μόλις ένας ψύλλος προκύψει από το κουκούλι, θα αρχίσει να λαμβάνει ένα γεύμα αίματος μέσα σε 24-48 ώρες. Λίγο μετά το πρώτο γεύμα οι ενήλικες ψύλλοι θα ζευγαρώσουν και οι θηλυκοί ψύλλοι θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Αν δεν φάνε δεν θα γεννήσουν.

ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΞΕΝΙΣΤΕΣ

Οι ψύλλοι τρέφονται με το αίμα των ζώων ή του ανθρώπου και δεν έχουν αποκλειστικό ξενιστή. Π.χ ο ψύλλος της γάτας εύκολα θα αναζητήσει τροφή σε ανθρώπους εάν απουσιάζει ο προτιμώμενος ξενιστής του ή όταν είναι σπάνιοι στο χώρο. Η θρέψη των ψύλλων σε μη προτιμώμενους ξενιστές έχει μειωμένο αποτέλεσμα στην γονιμότητα του , άρα και μείωση του πληθυσμού. Οι ψύλλοι μπορούν να αντέξουν τόσο την αφυδάτωση του σώματός τους , αλλά και την παρατεταμένη ασιτία για 6 μήνες ή ακόμη και περισσότερο όταν απουσιάζουν οι κατάλληλοι ξενιστές. 

Ενδείξεις ψύλλων μέσα στο σπίτι
Οι ψύλλοι εξαρτώνται από ένα γεύμα αίματος από έναν ξενιστή για να επιβιώσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψύλλοι μπορεί να γίνουν ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα όταν ο ξενιστής που προηγουμένως έχουν τραφεί δεν είναι πλέον γύρω. Στη συνέχεια, οι ψύλλοι εστιάζουν την τροφική δραστηριότητά τους σε άλλους ξενιστές που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι όταν ένα ποντίκι μέσα στο σπίτι παγιδεύεται και απομακρύνεται, οι ψύλλοι που προηγουμένως τρεφόταν με το ποντίκι στη συνέχεια αναγκάζονται να τρέφονται με τα κατοικίδια ζώα ή τους ανθρώπους.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Οι Ψύλλοι μπορούν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας και βοηθά να αποτραπεί μια ακόμα μεγαλύτερη προσβολή. Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τους ψύλλους αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως με τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους.

Η ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΨΥΛΛΟΙ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

  • Επειδή οι ψύλλοι μπορούν να κρύβονται σε ασυνήθιστα και απρόβλεπτα σημεία, πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή πρέπει να προηγείται εκτενή επιθεώρηση του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών, των επίπλων και των χαλιών, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος προσβολής. Η συστηματική χρήση ειδικού εξοπλισμού ανίχνευσης ψύλλων (Bed bug detector), μας βοηθά στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων. 
  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων, επεμβαίνουμε  στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα. 
  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση για το σπίτι σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.


Χρειάζεστε βοήθεια; Είμαστε διαθέσιμοι 24/7
EXTERMINATORS 210 60.10.745
Ζητήστε προσφορά

Ευχαριστημένοι πελάτες μας:


Πιστοποιήσεις:

Πιστοποίηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων

Προμηθευτές

Αποτελεσματικά φάρμακα απολύμανσης και απεντόμωσης
Copyright ©2018 exterminators.gr
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου.