ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΕΣ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΕΣ

Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπενδρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριάποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χειλόποδα. Συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει. Το δάγκωμά της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5 ως 30 εκατοστά. Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει μεταμορφωθεί σε άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού. Από αυτά εκχέεται δηλητήριο. Στα πλάγια του κεφαλιού έχει τέσσερα μάτια και στο πάνω μέρος ένα ζευγάρι κεραίες, οι οποίες είναι μικρές. Δεν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς , όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν εισέρχονται εντός οικιών και περπατάν τη νύχτα στο κορμί τον ανθρώπων προκαλώντας τσιμπήματα και αλλεργίες. Τα πλέον γνωστά είδη είναι η γιγάντια σκολόπενδρα των Ινδιών και η σκολόπενδρα η ζωνωτή.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 

Οι σαρανταποδαρούσες μπορούν να μπουν στα ρούχα κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπες ακόμα και να περπατάνε στο κορμί του ανθρώπου τι νύχτα. Έχουν πεπλατυσμένο σχήμα και ένα ζεύγος ποδιών σε κάθε κοιλιακό τμήμα και εμφανείς κεραίες. Οι σαρανταποδαρούσες βρίσκονται κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με οργανική ουσία υπό σήψη και έντομα.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ 

Οι σαρανταποδαρούσες έχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα. Μετά το ζευγάρωμα που γίνεται την άνοιξη τα θηλυκά εναποθέτουν τα αβγά τους μεμονωμένα σε τρύπες στο έδαφος, καλύπτοντάς τες με χώμα. Ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται από περίπου 10 έως 50 για κάθε θηλυκό. Ο χρόνος ανάπτυξης του εμβρύου για εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαρκέσει από έναν έως μερικούς μήνες. Ο χρόνος ανάπτυξης των νεογνών για να φτάσουν στην ενηλικίωση κυμαίνεται από 1-3 χρόνια. Επιπλέον, οι σαρανταποδαρούσες είναι σχετικά μακρόβιες σε σύγκριση με τα έντομα. Για παράδειγμα, μερικά είδη Scolopendra sp. μπορούν να ζήσουν για πάνω από 10 χρόνια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ:

Scutigera coleoptera

(Σαρανταποδαρούσα του σπιτιού)

Σώμα 25-35χιλ.,

Γκριζοκίτρινο με τρείς σκούρες ταινίες καταμήκος στη ράχη

Έχει μέχρι 15 ζεύγη μακριά πόδια που του δίνουν ταχύτητα 0,4 μέτρα/δευτερόλεπτο, σε πάτωμα, τοίχους και οροφές

Έιναι ιθαγενές της μεσογειακής ζώνης και ζεί μέχρι και 7 χρόνια

Θεωρείται ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το δάγκωμά του το πολύ σαν της μέλισσας.

Βρίσκετε σε όλο το σπίτι αλλά κυρίως σε υγρά μέρη

Scolopendra

(Σκολόπενδρα ή Σαρανταποδαρούσα)

Το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 5-30εκ.

Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισόριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών.

Καμία σαρανταποδαρούσα δεν έχει ζυγό αριθμό ποδιών συνήθως κυμαίνονται από 15 μέχρι 191.

Το πρώτο ζεύγος έχει μεταμορφωθεί σε άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού που βγάζει δηλητήριο.

Οι σαρανταποδαρούσες ζουν κάτω από πέτρες στις περιοχές της μεσογείου και τρέφονται με έντομα και νύμφες εντόμων.

Συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει.

Το δάγκωμά της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Οι σαρανταποδαρούσες αντιμετωπίζονται με υπολλειματικούς ψεκασμούς με βιοκτόνα υγειονομικής σημασίας, εσωτερικά και εξωτερικά των σπιτιών. Με τα κατάλληλα σκευάσματα και ανάλογα πάντα με τον πληθυσμό των παρασίτων, εστιάζουμε στο πρόβλημα σας και σας το λύνουμε αποτελεσματικά και οικονομικά

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση παρασίτων είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής.
  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν  κρυμμένα παράσιτα  και τα αυγά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.