ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Οικογένεια / Τάξη: Culicidae / Diptera
Επιστημονική ονομασία: Many Variations
 

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΩΣ ΖΩΟ, Ο ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΦΟΝΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!

Τα κουνούπια, εκτός  από το ό,τι ειναι ενοχλητικά και τσιμπούν, είναι υπεύθυνα και για τη μετάδοση διαφόρων νοσημάτων, που προκαλούνται από διάφορους «τροπικούς» ιούς και παράσιτα. H χειρότερη νόσος που μεταδίδει το κουνούπι στον άνθρωπο είναι η ελονοσία, η οποία ευθύνεται ακόμα και σήμερα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο.
 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μήκος του ενήλικου είναι 3-6mm και στα νεύρα των πτερύγων του υπάρχουν σκούρα μαύρα ή ανοιχτού χρώματος άσπρα λέπια. Τα αυγά είναι πολύ μικρά (0,5 Χ 0,2mm) με χρώμα καστανό εως μαύρο , φέρουν πλωτήρες και στις 2 πλευρές τους και έχουν σχήμα βάρκας. Οι προνύμφες είναι άποδες και έχουν σχήμα σκουληκιού. Οι νύμφες έχουν σχήμα που μοιάζει με κόμμα. Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα. Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται κατά το σούρουπο, την αυγή ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας . Το σώμα τους σχηματίζει γωνία με την επιφάνεια που κάθονται. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ και άλλες πηγές ενέργειας , όπως και τα θυλικά , αλλά για να παράγουν αυγά χρειάζονται και ένα γεύμα αίματος.Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο και έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

 ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ
Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών περιλαμβάνει το αυγό, την προνύμφη (larva), τη νύμφη (pupa) και το ενήλικο (adult) θηλυκό ή αρσενικό. Τα περισσότερα κουνούπια ζευγαρώνουν αμέσως μόλις ενηλικιωθούν. Τα θηλυκά, στο στάδιο αυτό, πρέπει να λάβουν ένα γεύμα με αίμα για να αναπτυχθούν τα αυγά στις ωοθήκες τους. Πολλά είδη  κουνουπιών νύσσουν τον άνθρωπο και μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες. Τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με φυσικές ζαχαρούχες ουσίες, όπως νέκταρ λουλουδιών. 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα αυγά αναπτύσσονται μετά από 2-3 ημέρες αφού τραφούν με αίμα τα θηλυκά. Τα θηλυκά αποθέτουν 50 -200 αυγά σε ένα κύκλο ζωής. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και για αναπτυχθούν χρειάζονται νερό. Σε περίπτωση που ενοχληθούν από δονήσεις και σκιές κατευθύνονται στον πυθμένα αλλά επανέρχονται.Τα κουνούπια έχουν την δυνατότητα να πετούν 2-3 χλμ μακριά. Τόπος αναπαραγωγής τους είναι : οι ορυζώνες και τα φυσικά συστήματα.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ TΡΙΑ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΕΝΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Anopheles sp (Ο ανωφελης)


Το γένος αυτών των κουνουπιών είναι ο φορέας της ελονοσίας και των ασθενειών της εγκεφαλίτιδας και φιλαρίασης. Τα ενήλικα κουνούπια του γένους αυτού αναγνωρίζονται από τη στάση του σώματος τους, όπου η προβοσκίδα, το κεφάλι και το σώμα είναι σε μία ευθεία γραμμή. Επίσης τα φτερά τους φέρουν μικρά στίγματα. Με το τσίμπημά του σε άτομο που έχει ελονοσία, το θηλυκό μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο στο οποίο οφείλεται η ασθένεια. Μέσα στο σώμα του κουνουπιού το μικρόβιο παραμένει και αναπτύσσεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες του και έτσι με νέο τσίμπημα σε σώμα υγιούς ανθρώπου, μεταφέρει μέσω του σάλιου του το μικρόβιο στον οργανισμό του. Το ανωφελές κουνούπι ζει από 18 μέρες μέχρι 4-5 εβδομάδες.

 Culex sp (Το κοινό κουνούπι)


Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Τα φτερά του είναι χρωματικά ομοιόμορφα. Τα αβγά του τα γεννάει στην επιφάνεια του νερού και αυτά επιπλέουν κατά ομάδες των 100 ή και περισσοτέρων. Ζει 10-15 μέρες αλλά σε ψυχρές συνθήκες μπορεί να ζήσει και περισσότερο. Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές.

Aedes sp (Το γένος αηδής)


Μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό. Διαφέρει από το κοινό κουνούπι στο ασημένιο χρώμα που έχει ο θώρακάς του. Το άκρο της κοιλιάς του θηλυκού είναι μυτερό και έχει διάφορα αισθητήρια εξαρτήματα που εξέχουν. Οι προνύμφες του γένους αυτού είναι κοντές και χοντρές ενώ τα αβγά του έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν και έξω από το νερό για αρκετό καιρό. Αναπαράγεται μετά από πλημμύρες σε δεξαμενές βρόχινου νερού ή σε αρμυρά έλη. Η ζωή του είναι συνήθως σύντομη (10-15 μέρες) αλλά κάτω από κατάλληλες ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και μερικούς μήνες.


ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ! 

Όπου υπάρχουν κουνούπια, είναι απαραίτητη η ύπαρξη νερού, αφού οι προνύμφες και οι νύμφες αναπτύσσονται και επιβιώνουν αποκλειστικά σε υδρόβιο περιβάλλον. Έτσι οι κύριες πηγές κουνουπιών είναι έλη, βάλτοι, λίμνες, παρόχθια ποταμών και ρυακιών, όπως επίσης βόθροι, φρεάτια, βιολογικοί καθαρισμοί, δεξαμενές, μικρές συγκεντρώσεις νερού σε κοιλότητες δένδρων, βράχων κ.λπ.Το κάθε είδος κουνουπιού επιλέγει υδάτινες επιφάνειες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως: βάθος, οργανικό φορτίο, αλατότητα κ.λπ. Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στο νερό, όπου και περνούν τόσο τη φάση της προνύμφης (για τα Ελληνικά δεδομένα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα) όσο και στη συνέχεια τη φάση της νύμφης. 
 
Τα αυγά που γεννούν τα τοποθετούν στην επιφάνεια του νερού και έτσι εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και μπορούν να αναπνέουν τόσο κάτω όσο και πάνω από το νερό. Η προνύμφη, όμως, λειτουργεί σαν «οικοτροφείο» για το πραγματικό κουνούπι, το οποίο -όταν ενηλικιωθεί- βγαίνει από την ράχη της και χρησιμοποιεί το κουφάρι της σαν βάρκα, για να επιπλεύσει στο νερό, μέχρι να καταφέρει να πετάξει. Από το στάδιο του αυγού μέχρι την πρώτη «κουνουπική» πτήση μεσολαβούν μόλις 5 ημέρες. Το διάστημα κατά το οποίο τα κουνούπια ζουν στο νερό είναι ιδανικό για τη καταπολέμηση τους, καθ’ όσον είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλους αριθμούς και ταυτόχρονα βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη μορφή τους.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ;

Τα κουνούπια δεν πίνουν το αίμα μας για να επιβιώσουν αλλά για λόγους αναπαραγωγής: τα θηλυκά κουνούπια (μόνο αυτά μας τσιμπούν) χρειάζονται αίμα ανθρώπων ή ζώων για να φτιάξουν γόνιμα αυγά.
 
Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από: 
  • Tην κίνηση, 
  • Tη σωματική θερμότητα, 
  • Tην υγρασία και
  • Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή

 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Οι τεχνικοί της Exterminators γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Ο έλεγχος, καταπολέμηση, αντιμετώπιση και εξολόθρευση  του πληθυσμού του εντόμου γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς εξωτερικά για μείωση του πληθυσμού και εξόντωση τους.

Για την Exterminators η πρωταρχική ενέργεια που θα κάνει, για την καταπολέμηση παρασίτων είναι:

  • Ένας τεχνικός της Exterminators εκτελεί εκτενή εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου,για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής. 

  • Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος καταπολέμησης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων. 

  • Επιπλέον, ο τεχνικός μας θα τεκμηριώσει την επίσκεψη και  θα σας  συστήσει τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε  την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ EXTERMINATORS


Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε μια δωρεάν επίσκεψη εφόσον χρειαστεί, και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για τον δικό σας χώρο.


Χρειάζεστε βοήθεια; Είμαστε διαθέσιμοι 24/7
EXTERMINATORS 210 60.10.745
Ζητήστε προσφορά

Ευχαριστημένοι πελάτες μας:


Πιστοποιήσεις:

Πιστοποίηση απολυμάνσεων και απεντομώσεων

Προμηθευτές

Αποτελεσματικά φάρμακα απολύμανσης και απεντόμωσης
Copyright ©2018 exterminators.gr
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου.